Zeeziekte, manta’s en komodo’s wat een avontuur!
Blijf op de hoogte en volg Femke
19 April 2017 | Indonesië, Gili Air
Na vier nachten amper slaap te hebben gehad, was ik toe aan wat relaxtime. Dus ging ik naar Gili air! Op dit kleine eilandje heb ik vooral zo min mogelijk uitgevoerd! Drie dagen vol met luieren, snorkelen, lekker eten en veel slapen!
Samen met Jessica en Kate gingen we op een 4 daagse boottocht naar Flores. De tocht begon met een kleine boot van Gili Air naar Lombok. De boot was voller dan vol, maar zoals altijd in Azië past het en komen we veilig aan. Vanuit hier gingen we met een minibus naar de andere kant van het eiland waar onze boot genaamd de Mona Lisa op ons wacht.
Onze groep bestond uit 9 mensen, 8 vrouwen en een gelukkige man! Normaal zijn er rond de 20 mensen op de boot, maar het is nog laagseizoen dus we hadden een kleine groep. Eenmaal op de boot kregen we onze lunch voorgeschoteld en niet veel later had de gehele groep last van zeeziekte. Iedereen zocht de voor hem of haar meest fijne plek op in de boot om te zitten/liggen. Voor mij was dit op de grond in het midden van de boot in kleermakerszit met een blik op de grond. Veel gepraat werd er niet de eerste uren op de boot…. Gelukkig werd de zee op gegeven moment wat rustiger en kon iedereen wat meer genieten van de boot rit. Na een aantal uur varen hadden we de plek bereikt waar we die avond zullen verblijven. Met de zonsondergang op de achtergrond doken we in het water om wat rond te zwemmen. Na een lekker avondmaal en een aantal uur vol geklets lag iedereen al vroeg in bed.
Halverwege de avond moest ik (zoals altijd) plassen. De boot was ondertussen weer aan het varen en eigenlijk wilde ik er niet uit. We sliepen namelijk helemaal boven op de boot, dit betekent dat ik eerst kruipend de slaapruimte uit moet. Naar het trappetje moet lopen, de trap af, de boot oversteken en naar de achterkant van de boot moet lopen. Dit klinkt nog makkelijk, maar lopen op een varende boot op open zee(met hoge golven) voelt alsof je 4 flessen wijn hebt gedronken, waardoor een rechtte lijn lopen niet meer mogelijk is. Maarja als je moet, dan moet je. Dus daar ging ik…. Ik ben nog nooit zo blij geweest dat ik naar de wc ging. Op het dek lagen al twee mensen op de bedden onder de sterrenhemel te slapen. Na mijn wc bezoekje legde ik mijn bed ernaast en genoot ik van de sterrenhemel. Ik heb nog nooit zoveel sterren gezien, je kon zelfs de melkweg zien. Ook heb ik 6 wensen kunnen doen dankzij alle vallende sterren. Soms werd de lucht opgelicht door de bliksem van een storm uit de verte. Helaas kwam die storm steeds dichterbij, dus na 1,5 uur genieten moesten we naar binnen vluchten om daar verder te slapen.
De volgende ochtend ging de wekker al vroeg, zodat we de zonsopkomst kunnen zien. Vervolgens zwommen we naar een eiland en klommen we een berg op. Ondanks dat het zo vroeg was, kwam ik (en de rest van de groep) compleet bezweet boven aan de berg. Maar wat een uitzicht!!! Terug namen we een minder steile weg, totdat we even niet meer wisten waar we heen moesten en de verkeerde weg kozen. Stijl naar beneden, met overal rode mieren klommen we terug naar de zee. Met maar een keer te zijn gevallen en een avontuur rijker kwamen we heelhuids terug op de boot! We voeren verder naar het volgende punt. Al zwemmend gingen we weer aan wal, waar we deze keer een korte wandeling maakte richting de waterval. Onderweg naar de waterval begon het echter te regenen. Maar we waren toch al nat, dus we gingen gewoon door. De waterval was heel indrukwekkend en het leuke was dat je erop kon klimmen en in een soort poel kon zitten wat aanvoelde als een jacuzzi.
Vanaf dit moment bleef het door regenen en voeren we de rest van de dag door een enorme storm! Ik besloot om boven op bed te gaan liggen, omdat ik had gemerkt dat ik liggend het minste last had van zeeziekte. De boot ging bijna horizontaal en overal kwam water binnen. De bemanning deed hun best om alles zoveel mogelijk droog te houden, maar dit leek een onmogelijke opgave. Op gegeven moment begon ik me zelfs af te vragen wat ik zou moeten doen als de boot om zou kieperen zo hard ging hij heen en weer. Na een aantal uur boven te zijn geweest, besloot ik om te kijken hoe de rest het beneden volhield. Een aantal zat in de bestuurders cabine, een aantal andere lagen in de bemanningsslaapkamer en een aantal zaten in de keuken. Het zitgedeelte was ook compleet nat. De bemanningsleden vertelden me na die tijd dat ze nog nooit zoveel regen en zoveel storm hebben gehad op een dag. Gelukkig stopte het op gegeven moment met regenen, maar de golven waren nog hoog waardoor de meesten (inclusief ik) nog of weer zeeziek waren. Uiteindelijk werd besloten om de matrassen naar beneden te halen en daar te slapen. Dit zou de minst natte plek zijn wanneer het weer zou gaan regenen. Na een korte blik op het glinsterende zeewier dook iedereen (half misselijk) het bed in. Gelukkig bleef het droog en werden we wakker met alweer een mooie zonsopkomst!
Vandaag stond snorkelen met de mantarays op de planning! Niks was gegarandeerd, dus hopelijk hadden we geluk en zagen we ze. Op gegeven moment vertelde de bemanning om klaar te staan met onze snorkels! En toen schreeuwde hij, spring daar zijn ze! Als derde sprong ik in het water, ik zette mijn bril op en keek…. Ik zag er twee, vlak bij! Ik schrok me dood, ze zijn echt enorm groot! Supermooi om ze te zien zwemmen en eten. Later zagen we er nog een aantal. Na een tijd snorkelen gingen we naar een tweede punt waar we weer in het water sprongen, hier waren er op gegeven moment 4 bij elkaar die rondjes zwommen. Echt heel gaaf en immens op die beesten te zien! Vol energie en met een voldaan gevoel klom iedereen op de boot om naar pink beach te gaan. Zo slecht als het weer gister was, zo mooi is het vandaag. Lekker in het zonnetje lag en zat iedereen (zonder misselijk te zijn) op het dek. Dit is hoe ik me de boottocht had voorgesteld en ik ben blij dat ik niet vier dagen met slecht weer had, want de dag ervoor begon ik toch even te twijfelen of deze boottocht nou zo’n goed idee was. Pink beach, was zoals de naam het zegt roze!!! Ook kon je hier snorkelen, overal was supermooi en kleurrijk koraal en al net zo kleurrijke vissen. We eindigde vandaag naast een eiland dat vol met flying foxen (hele grote bruine vleermuizen) zit. Tijdens de zonsondergang vlogen honderden vleermuizen uit de bomen de nacht in.
De volgende ochtend werden we weer wakker met een mooie opgaande zon! Vandaag stonden Komodo en Rinca eiland op de planning. We begonnen met Komodo eiland, opzoek naar de Komodovaraan! Begeleid door twee mannen met stokken liepen we het eiland over. Op gegeven moment zagen we een komodo, wat een beest! Ze worden wel drie meter lang, het zijn dan ook de grootste reptielen op de wereld! De gids vertelde dat we misschien maar 1 komodo zouden zien. Maar we zagen er nog een, terwijl we dit beest aan het bewonderen waren kwamen er zelfs een derde en vierde komodo aanlopen. Supergaaf dat we die beesten hebben zien lopen en niet alleen maar hebben zien liggen. Na komodo gingen we op zoek naar de komodo varanen op Rinca eiland. Hier zagen we er nog eens 3. Je merkte aan de groep dat we al een stuk minder onder de indruk waren dan bij de komodo’s die we ervoor zagen. De spanning was eraf, maar alsnog was het super om er zoveel te hebben gezien. En daarbij ook een mooie afsluiter van de tocht. De volgende halte was namelijk Labuan Bajoh, wat onze eindbestemming is op Flores!
Deze boottocht is zeker een van de hoogtepunten uit mijn reis! Het lijkt wel alsof de hoogtepunten ook altijd een dieptepunt of iets zwaars moet bevatten om er extra van te kunnen genieten. Want de tweede dag op de boot, was ook zeker een van mijn minst favoriete dagen van mijn trip. Maar deze dag weegt totaal niet op tegen alle gave dingen die we hebben gedaan en gezien!
Greeetttttssss